Tysk kökskvalitet ur en svensks ögon

Ett varumärkes goda rykte. Det är kvalitetsstämpeln som många letar efter när de investerar i något nytt till bostaden. Inom designvärlden har de tyska köken blivit något av en statusmarkör. Men hur ser en svensk i Tyskland på den tyska kökskvaliteten och tyskarnas inställning till sina kök? Vi har pratat med formgivaren Tommy Norin, som bott i Hamburg sedan 2008.

Tyskland har en kökshistoria som sträcker sig ända tillbaka till slutet av 1800-talet. Och de flesta har hört talas om den tyska skolan Bauhaus, som ledde till en designrörelse som fortfarande influerar modern köksdesign. Det är lite av bakgrunden till att de tyska köken står för hög kvalitet, såväl här i Sverige som internationellt.

En oväntad kulturkrock
– Min första tyska lägenhet hade faktiskt ett litet kök. Men nästa lägenhet var helt tom när vi flyttade in. Om jag minns rätt fick vi möjlighet att köpa en billig diskbänk av hyresvärden, men vi fick själva köpa diskmaskin, spis och kylskåp.
I Sverige är det extremt ovanligt att en bostad säljs eller hyrs ut utan ett befintligt kök. Men så ser det inte ut i Tyskland.
När formgivaren Tommy Norin flyttade från Sverige till den tyska staden Hamburg drabbades han av något som vi vågar kalla en kulturkrock. Den del av lägenheten som var avsedd för köksarbete var helt tom på inredning, vilket kändes minst sagt udda för en svensk.
– I Tyskland finns det egentligen ingen standard kring detta. Det är olika från gång till gång, och ofta upp till hyresgästen eller säljaren. Vill man ta med sig sitt kök till nästa boende gör man det. Något som nog inte skulle uppskattas i Sverige. Men jag kan ju förstå dem som själva köpt ett dyrt kök till en hyreslägenhet; att de inte vill skänka bort det då de flyttar, skrattar Tommy och tillägger:
– Men det ställer självklart höga krav på kvaliteten. Ett tyskt kök ska tåla att byggas upp och ner flera gånger.

Utseende inte viktigast
Som svensk i Tyskland märker han ofta av tyskarnas stolthet över sin ingenjörskonst. De lyfter gärna fram sin beryktade kvalitetsstämpel, både när det gäller kök och annan design. 
– Personligen tycker jag att kvaliteten, hållbarheten och det praktiska tänket ofta överträffar det visuella. Ett tyskt kök ska funka och hålla, det är det viktigaste. Hur det ser ut kommer lite i andra hand. Min känsla är att en majoritet av tyskarna ser på sina kök på detta vis, säger Tommy.  
Han har själv aldrig ägt ett tyskt kök av riktigt hög kvalitet. Men många av hans tyska vänner vittnar om att de värdesätter kökskvaliteten högt.
– Min känsla är att köket är en viktig del av ett hem här i Tyskland. Det pratas om köken på ett annat sätt än i Sverige, även om svenskarna också blir mer kräsna med kvaliteten.   
Den gedigna tyska ingenjörstraditionen har med andra ord satt sina spår. I köksbranschen står ”Made in Germany” för kvalitet och funktionella detaljer utöver det vanliga. Något som även lett till att de tyska köksmärkena står högt upp, även på många svenskars vill-ha-lista.

Tysk kökskvalitet
Några anledningar till att tyska kök blivit internationella statusmarkörer.

1. En lång historia
Tyskland är förmodligen det land som har tillverkat kök längst av alla länder i världen. Det första tyska köksföretaget grundades redan på slutet av 1800-talet. Den tyska arkitektskolan Bauhaus (1919-1933), som var en föregångare till funktionalismen, ”funkis-eran”, är en designrörelse som ännu idag präglar den moderna köksdesignen. Tyskland är med andra ord ett land som tillverkat kök i många år, vilket ger erfarenhet och gör att tyska kökstillverkare hela tiden utvecklas och blir bättre.


2. Först till kvarn
Många tyska köksmärken i Europa har anor från 1950 och -60-talen, också kallat det tyska undrets årtionden. Då började även de flesta tyska kökstillverkare exportera sina produkter. Tyska kök var tidiga på exportmarknaden, vilket gjorde att de snabbt fick en marknadsledande fördel.


3. Ingenjörsnörderi
Inte bara tyska bilar har rykte om sig att ligga i framkant utvecklingsmässigt. Den tyska ingenjörskonstens know-how har även starkt bidragit till utvecklingen av köksindustrin de senaste 40 till 50 åren. Tyskland har en lång tradition inom ingenjörskonsten, även inom inredning – och kanske främst inom kök och badrum. Dessa rum ställer höga krav på både kvalitet och funktion, vilket gjort dem intressanta för innovationer inom allt från teknik till användbarhet.   


4. Less is more

”Form följer funktion” är ett uttryck som beskriver den typiska tyska stilen. Det är en princip som härstammar från funktionalismen, som syftar på att formgivningen bör underordna sig funktionen. Även om de tyska köken blir allt mer efterfrågade på grund av sitt snygga yttre, är det smarta lösningar och högteknologiska innovationer som förenklar vardagslivet och gör att många drömmer om att investera i ett tyskt kök. Noblessa erbjuder kök som kombinerar allt detta. Även om våra kök alltid strävar efter högsta möjliga funktionalitet, har den unika designen och de högkvalitativa materialen en minst lika självklar del.


Nästa
Hemma hos
Comments are closed.